mandag 10. september 2012

Fruktpurè til baby

Da jeg hadde mammapermisjon lagte jeg mesteparten av maten jeg serverte til min datter selv. Jeg har lagt ut noen oppskrifter på middager tidligere - se her.

Det andre jeg pleide å lage var fruktpurèer. De smaker mye bedre enn de man kjøper på glass - synes nå ihvertfall jeg. Det er noe helt annet å bruke ferskvarer. Dette ser jeg igjen hos min datter nå. Hun liker best mat som er 'ren', og i det mener jeg mat som er lagd fra bunnen av, ikke halvfabrikat.

Man kan mikse mange forskjellige frukter sammen, men modne nektariner og de søte pærene som er i butikkene nå på sommeren funker veldig bra.
Også jordbær (norske søte) og plommer er bra - men jeg vil ikke ha startet med denne type frukt ved 4 mnd alder. Denne frukten er for litt større unger.

Generell fremgangsmåte:
  • Fruktene bør være modne, slik at de er så søte som mulig. Skrell frukten som må skrelles (kun fruktkjøttet skal brukes) . f.eks pærer, nektarin og plommer må skrelles. Del opp i relativt små biter og kok frukten  til de er møre (opptil 15-20 minutter).
  • Bruk så blender og mos det til en smoothie - helt glatt.
  • Fordel i små bokser, avkjøl og hiv i fryseren.
  • Hvis du bruker frukt som jordbær eller kiwi må massen siles før den legges i bokser. Siden disse har små frø/steiner.
  • Hvilke blandinger man bruker er litt opp til en selv. Her er noen av de sammensetningene/pureène jeg har pleid å lage:
    • Søte pærer og nektarin,
    • Pærer, nektarin og eple
    • Plommer og gule epler
    • Jordbær og Kiwi
    • Røde druer (skrelles først) og ripsbær


Aprikosmos

Fremgangsmåte:
  1. Hiv en pakke med aprikoser i en gryte. Fyll på vann til du dekker aprikosene.
  2. Kokes til de er møre. Etterfyll med vann underveis hvis nødvendig.
  3. Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så aprikosene i en stavmikser/blender.
  4. Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
  5. Frys i små bokser eller isterningsbrett.



Sviskemos

Fremgangsmåte:
  1. Hiv en pakke med svisker i en gryte. Fyll på vann til du dekker sviskene.
  2. Kokes til de er møre. Etterfyll med vann underveis hvis nødvendig.
  3. Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så sviskene i en stavmikser/blender.
  4. Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
  5. Frys i små bokser eller isterningsbrett.


Eplemos

Fremgangsmåte:
  1. Skrell 6 epler. Skjær bort eplehus og steiner.
  2. Del eplene i biter og legg de i en gryte. Fyll på vann til du dekker eplene
  3. Kokes i ca 10 minutter. Eplene skal være møre når de er ferdige.
  4. Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så eplebitene i en stavmikser/blender.
  5. Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
  6. Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Holdbarhet: Når man lager det selv er det som regel ikke så lang holdbarhet på det ovennevnte uten at man fryser det. Skal man oppbevare det i kjøleskapet bør det ikke være lenger enn 1-2 dager.


Blandingspurè - eple, pære og mango

Fremgangsmåte:
  1. Skrell 3 epler, 3 pærer og 1/2 mange. Bruk kun kjøtte. Kjerner og annet hardt fjernes. 
  2. Del fruktne i biter og legg de i en gryte. Fyll på vann til du dekker alt.
  3. Kokes i ca 10 minutter. .
  4. Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så fruktbitene i en stavmikser/blender.
  5. Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
  6. Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Holdbarhet: Når man lager det selv er det som regel ikke så lang holdbarhet på det ovennevnte uten at man fryser det. Skal man oppbevare det i kjøleskapet bør det ikke være lenger enn 1-2 dager.



Avacado og banan

Ta en fin og grønn halv avacado og mos sammen med en halv banan. Kjapt og enkelt måltid!
Det er også godt å blande avacaco med mango. Men kok gjerne mangoen litt først og mos den med en stavmikser eller blender. 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar