fredag 25. november 2011

Lyst å lage barnemat selv? Det er enkelt!

Jeg har ei lita jente som ikke liker middag på glass. Derfor lager jeg alle middagene til henne selv. Da blir det lite tilsetningstoffer, og maten er laget fra bunnen av. Her kommer noen oppskrifter på barnemat som er helt grunnleggende.

Oppskriftene nedenfor er for barn som er klar til å bli introdusert for kjøtt og fisk. Klikk her for å finne informasjon om grunnleggende introdusering av middager i kostholdet.

Fisk med poteter og grønnsaker (20 dl)
  • Fisk som jeg har pleid å bruke er filet av sei, torsk, laks (når hun ble litt større: fiskepudding eller fiskeboller (200-300 gram))
  • Poteter (500-600 gram)
  • Diverse grønnsaker, f.eks brokkoli, gulrot, blomkål, litt løk (300 gram)
  • En klatt med smør uten salt eller melange
  • Krydder (kan introduseres litt og litt) - de fleste krydder er barnevennlige utenom salt

Fremgangsmåte:
  • Skrell og kutt opp poteter og grønnsaker i skiver. Kok alt samlet i en gryte. Tar ca 15-20 minutter til det er gjennomkokt. Det er i hovedsak gulrot og løk jeg koker like lenge som potetene. Brokkoli, blomkål og lignende hiver jeg i de siste 5 minuttene.
  • Kok samtidig fisk i en annen gryte - koketid varierer fra fisk til fisk.

Så kommer det til blanding/mosing av barnematen. Det kommer jo veldig ann på alderen til barnet. Er barnet mellom 4-9 måneder skal maten være helt most. Da er det best å bruke en blender/smoothiemaskin. Hell oppi litt og litt kokekraft sammen med ingrediensene, dess mer kraft du tar i, dess bløtere blir konsistensen. Jeg tar maten oppi bokser (porsjonsvis) og fryser den ned. Maten skal være avkjølt når den fryses, men skal ikke stå i romtemperatur for lenge heller.

Fra barnet er ca 8 måneder kan det introduseres til biter i maten. En fin overgang er f.eks å mose halvparten med en gaffel på tallerk, og ta halvparten i blender/smootie maskin eller bruke en god stavmikser. Så blander man det tilslutt i sammen før man fordeler det i bokser.

Les også her hvordan jeg introduserte brød.


Kylling og ris (5-6 porsjoner)
  • Kylling- (200 gram)
  • Ris (3 dl)
  • Diverse grønnsaker, f.eks brokkoli, gulrot, blomkål, litt løk (200 gram)
  • Et skrelt eple
  • En klatt med smør uten salt eller plantemargarin
  • Krydder

Fremgangsmåte:
  • Skrell og kutt opp grønnsaker i skiver. Kok alt samlet i en gryte. Tar ca 15-20 minutter til det er gjennomkokt. Det er i hovedsak gulrot, eple og løk jeg koker i 15-20 minutt. Brokkoli, blomkål og lignende hiver jeg i de siste 5 minuttene.
  • Kok samtidig kyllingen til den er gjennomkokt i en annen gryte - tar ca. 10-15 minutt.
  • Ris kokes som anvist på pakken.
Samme fremgangsmåte på tilberedingen som vist i uthevet skrift ovenfor.


Pasta og kjøttdeig (5-6 porsjoner)
  • Kjøttdeig uten salt og vann (halv pakke)
  • Pasta (150 gram)
  • 4 friske tomater (du må skolde de først: Kok i vann i 2 minutt og riv av skallet), evt. en boks med hermetiske tomat.
  • 1/4 squash
  • 1 fedd hvitløk
  • 1,5 ss olivenolje
  • Litt oregano

Fremgangsmåte:
  • Skrell og kutt opp grønnsaker i små biter. Hiv i en gryte sammen med hermetiske tomater og kok i ca 20 minutter.
  • Hiv så i kjøttdeigen og kok videre i 10 minutt. Babyer skal ikke ha stekt mat.
  • Kok samtidig pastaen som anvist på pakken i en annen gryte. Makaroni pleier jeg å bruke.
  • Når pastaen er ferdig slå av vannet (spar på litt av vannet). Ta så oppi kjøttdeigen & grønnsaksblandingen samt krydder. Bland det godt sammen og spe gjerne på med litt vann hvis det blir for tykt.  
Samme fremgangsmåte på tilberedingen som vist i uthevet skrift ovenfor.

Dere kan også lage saus til noen av potetrettene. F.eks hvit saus. Brun smør og mel og tilsett kokekraft/og eller morsmelkerstatning. Det går også ann å lage lasagne av pastaretten for litt større barn. Lag hvit saus av morsmelkerstatning, smør og mel. Tilsett litt revet ost i sausen og bland det sammen med pastaretten.

Jenta mi liker disse kjempegodt. Faller det ikke i smak hos deres søte små, kan dere kanskje hive oppi noe kokt frukt (eks. eple, pære, fersken, nektarin). Lykke til, og still gjerne spørsmål hvis dere lurer på noe.
Senere skal jeg også legge ut oppskrift på noen fruktpurèer jeg har pleid å lage til henne.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar