søndag 8. januar 2012

Hverdagsmat

Det er ikke all mat som er like ny og spennende, men jeg må også dokumentere de tradisjonelle middagsrettene. :) Her kommer oppskrift på komle med røkt svineknoke pluss gul ertesuppe med røkt svineknoke.

Komler med røkt svineknoke (3 pers)

Ingredienser:
  • 1 pakke røkt svineknoke eller saltet lammekjøtt
  • 2 kg poteter (så kan du lage stekt komle dagen etterpå)
  • 6 dl byggmel
  • 4 ss hvetemel
  • 1 ts salt
  • 3-4 gulrøtter
  • 1 kålrot
Fremgangsmåte:
  1. Kok opp vann og legg i kjøttet. La det trekke på svak varme i ca 2 timer. Bruk stor gryte.
  2. Rasp 2 kg rå, skrelte poteter og press vesken godt ut. Bland med 6 dl byggmel og 4 ss hvetemel. Tilsett 1 ts salt.
  3. Form baller av potetmassen og la ballene trekke ca. 1 time i samme gryte som kjøttet er i.
  4. Gulrøtter og kålrot i grove biter kokes med komlene de siste 30 minuttene.


Gul ertesuppe med svineknoke (4 pers.)

Ingredienser:
  • 1 pakke røkt svineknoke
  • 250 g gule erter
  • 3-4 gulrøtter
  • 2 vanlige løker
  • Poteter til 4 personer
¨
Fremgangsmåte:
  1. 250 g gule erter bløtlegges i vann i 12 timer.
  2. Knoken legges i en dyp kjele og dekkes med vann. Kok opp under lokk og la den trekke i ca halvannen time.
  3. Hell av vannet på ertene og ha dem i gryten.
  4. Kok videre i ca en time til
  5. Kutt 3-4 gulrøtter og 2 løk. Ha i grønnsakene i gryten. Kok grønnsakene til de er møre, ca 20-30 minutter.
  6. Serveres med f.eks kokte poteter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar